10/22/2017

Recenze - Ginny napořád

https://storage.palmknihy.cz/v1/AUTH_albatros/bookcov/176487/prev0_res_400x400.jpgAutor: Benjamin Ludwig
Originální název: Ginny Moon
Žánr: Dívčí román
Vydáno: 2017, nakladatelství Ikar
Počet stran: 344


Anotace: Ginny je třináct a bydlí v pěstounské rodině. U nových rodičů je docela spokojená, ale ví, že tam nemůže zůstat. Ginny je totiž zvláštní. K snídani musí mít přesně děvět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslova a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku. Její odhodlání a strach, že se Mimi panně, kterou před čtyřmi lety musela nechat v kufru pod postelí, něco zlého stalo, ji pohání vpřed s urputností, která je zprvu nepochopitelná a posléze fascinující. Ginny už kvůli svému pátrání utekla ze tří předchozích adoptivních rodin, a ačkoli jsou její současní pěstouni chápaví a laskaví, její umíněná snaha dostat se zpátky k matce je znepokojuje a vyčerpává. A když nyní Maura čeká vlastní dítě, vykládá si Ginnyino chování jako nebezpečné a začíná se o své novorozeně bát...Odzbrojující román o autistické dívce, která si světem nerozumí, ale přesto se o to snaží celým svým srdcem.


O autorovi: Benjamin Ludwig je učitel angličtiny a také vyučuje tvůrčí psaní. Krátce po svatbě s jeho ženou se stali pěstouny a adoptovali autistickou dívku. Kniha Ginny napořád je jeho první kniha. Při jejím psaní se inspiroval právě svoji dcerou a také rozhovory s ostatními rodiči při speciální olympiádě. Tento román byl v USA hodnocen jako nejslibnější debut roku 2017.

 
Můj názor na knihu a náhled děje (může obsahovat spoilery): Celý román je popisován z pohledu třináctileté autistické dívky Ginny, kterou odebrali její matce kvůli zanedbání péče. Ginny vystřídá několik adoptivních rodičů, protože se jeví jako problémová vzhledem k tomu, že se neustále pokouší o útěk ke své vlastní matce, u které nechala svoji Mimi pannu a musí se o ni postarat. Její momentální adoptivní rodiče čekají nyní miminko a bojí se, aby mu Ginny neublížila, protože se občas chová podivně. Přitom ani netuší, jak moc velké zkušenosti má Ginny se staráním o miminko...


Když se Ginny podaří zkontaktovat svoji "rodnou mámu" dělá vše proto, aby se k ní dostala a zadělává si na spoustu problémů, které atmosféru u její rodiny "Napořád" jen zhoršují. Začíná krást ve škole, je agresivní. Přijde mi, že ji občas všichni vidí jako naprosto nezvladatelnou, jenže Ginny je nemocná a nedochází jí důsledky jejích činů. Musíte si ji zamilovat. Její myšlení je totiž kouzelné a opravdu bere všechno doslova a to úplně. Její chování je nepředvídatelné a jde si neustále za svým. Je neotřelá a upřímná a podle mě naprosto správňácká. Její adoptivní matka Maura je chvilkama opravdu nesnesitelná a dělá z Ginny doslova chodící pohromu. Je fakt, že Ginny některé věci moc nedochází, ale při čtení se na ni nejde zlobit.


Celou knihu jsem přečetla za dva dny. Je rozdělena do krátkých kapitol, které se krásně čtou a celou knihu čekáte, jestli se Ginny opravdu podaří utéct zpět ke své matce a jestli se dostane zpět ke své Mimi panně. Žádnou podobnou knihu jsem zatím nečetla a musím říct, že mě naprosto okouzlila. Za mě můžu jen doporučit! Přečtěte si příběh malé Ginny a prožijte její problémy s ní, přiroste vám k srdci.

2 komentáře:

  1. Moc pěkně napsaná recenze :) Na tuhle knihu jsem četla jen samé nadšené názory, takže si ji rozhodně také musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti :) opravdu stojí za to

      Vymazat

Děkuju moc za každý nový komentář! :)